C سوالات متداول - هپاتیت
این صفحه شامل پاسخ به برخی از سوالات در مورد زندگی با هپاتیت C است، از جمله سوالاتی در مورد رژیم غذایی، محل کار، مسافرت و بچهدار شدن.
آیا میتوانم کاری کنم که هپاتیت C را بدتر کند؟
نوشیدن الکل میتواند آسیب به کبد شما را افزایش دهد. اگر هپاتیت C دارید، باید سعی کنید مصرف الکل را قطع کنید یا مصرف خود را محدود کنید. اگر در این مورد به مشاوره نیاز دارید، از پزشک خود بپرسید یا با یک سازمان خودیاری الکل تماس بگیرید.
اگر نگران این هستید که به الکل معتاد شدهاید و نمیتوانید الکل را ترک کنید، با پزشک عمومی خود تماس بگیرید. درمانهایی برای کمک به ترک آن در دسترس هستند.
درباره درمان سوء مصرف الکل بیشتر بخوانید.
آیا کاری دیگری هست که میتوانم برای کمک به خودم انجام دهم؟
علاوه بر حذف الکل، خوب است که:
وزن خود را با یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم کنترل کنید
سیگار را ترک کنید
این اقدامات به این دلیل است که اگر به هپاتیت C مبتلا باشید٬ اضافه وزن، سیگار کشیدن و داشتن بیش از یک نوع هپاتیت میتواند ا حتمال آسیب به کبد شما را افزایش دهد.
آیا به رژیم غذایی خاصی نیاز دارم؟
اگر مبتلا به هپاتیت C هستید، معمولاً نیازی نیست که رژیم غذایی خاصی داشته باشید٬ اما باید مطمئن شوید که یک رژیم غذایی سالم و متعادل دارید.
رژیم غذایی شما باید شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات، غذاهای نشاستهای، فیبر و پروتئین باشد. مصرف غذاهای چرب، سرخشده و فرآوریشده را کاهش دهید. در مورد خوب و سالم غذا خوردن بیشتر بخوانید.
با این حال، اگر کبد شما به شدت آسیب دیده باشد، ممکن است پزشک توصیه کند مصرف نمک و پروتئین خود را محدود کنید تا فشار بیش از حدی بر کبدتان وارد نشود. یک متخصص تغذیه بیمارستان میتواند به شما توصیه کند که چه چیزی میتوانید بخورید و چه چیزی نمیتوانید بخورید.
چگونه میتوانم از انتقال عفونت به دیگران جلوگیری کنم؟
شما میتوانید با انجام این اقدامات خطر انتقال هپاتیت C به دیگران را کاهش دهید:
وسایل شخصی مانند مسواک یا تیغ را برای استفاده شخصی خود نگه دارید
هر گونه زخم یا بریدگی را تمیز کرده و با یک پوشش ضد آب بپوشانید
با استفاده از مواد ضدعفونیکننده خانگی مثل وایتکس هر گونه خون را از سطوح پاک کنید.
از اشتراک گذاشتن سوزنها یا سرنگها با دیگران خودداری کنید
از اهدای خون خودداری کنید
خط ر انتقال هپاتیت C از طریق رابطه جنسی پایین است. با این حال، این خطر در صورتی که خون وجود داشته باشد، مانند خون قاعدگی یا در طول رابطه جنسی مقعدی، افزایش مییابد.
استفاده از کاندوم معمولاً برای زوجهای متعهد و طولانیمدت ضروری نیست، اما استفاده از آن هنگام داشتن رابطه جنسی مقعدی یا رابطه جنسی با یک شریک جدید ایده خوبی است.
آیا باید به رئیس خود اطلاع دهم؟
شما مجبور نیستید به رئیس خود بگویید که به هپاتیت C مبتلا هستید، مگر اینکه در بخش بهداشت و درمان کار میکنید.
با این حال، اگر هپاتیت C عملکرد شما در محل کار را تحت تأثیر قرار میدهد و کارفرمای شما از وضعیت شما مطلع است، ممکن است موظف باشد به شما تسهیلاتی بدهد، مانند اجازه دادن به شما برای مرخصی برای رفتن به کلینیک.
همچنین با توجه به محل زندگی شما و قوانین کار آنجا٬ ممکن است شما حق دریافت حقوق بیماری قانونی را برای پوشش ویزیتهای پزشکی یا مرخصی از کار نیز داشته باشید.
بنابراین، ممکن است بخواهید در مورد وضعیت خود به رئیس خود بگویید.
آیا می توانم به خارج از کشور سفر کنم؟
اگر به هپاتیت C مبتلا هستید، میتوانید به خارج از کشور سفر کنید، اما باید از قبل با پزشک خود مشورت کنید.
ممکن است نیاز به واکسیناسیون داشته باشید و همچنین باید ترتیبهای ویژهای برای حمل و نگهداری ایمن داروهای هپاتیت C شما در سفر داده شود.
همچنین ممکن است خوب باشد که مدارکی مانند جزئیات آزمایش خون یا سوابق پزشکی را در صورت نیاز به درمان پزشکی در خارج از کشور همراه داشته باشید.
درباره واکسیناسیون مسافرتی بیشتر بخوانید.
اگر من یا شریک زندگیام دچار هپاتیت C باشیم میتوانم بچهدار شوم؟
بله، شما میتوانید بچهدار شوید حتی اگر شما یا همسرتان به هپاتیت C مبتلا باشید، اما یک خطر کوچک (حدود ۱ به ۲۰) وجود دارد که هپاتیت C از مادر به نوزاد منتقل شود.
همچنین خطر کمی وجود دارد که عفونت در هنگام رابطه جنسی بدون محافظت به شریک جنسی که مبتلا نیست، منتقل شود، اما احتمال وقوع این موضوع بسیار کم است.
اما در صورت داروهای هپاتیت C و برای چندین هفته یا چند ماه پس از پایان درمان، مهم است که از باردار شدن خودداری کنید، زیرا این داروها میتوانند به نوزاد شما آسیب برسانند.
اگر قصد بچه دار شدن دارید و شما یا شریک زندگیتان مبتلا به هپاتیت C هستید، برای مشاوره با پزشک خود صحبت کنید.