علل - سرطان ولو
سرطان زمانی رخ میدهد که سلولهای ناحیه خاصی از بدن بیش از حد تقسیم و تکثیر شوند. این امر منجر به تودهای از بافت به نام تومور میشود.
علل اصلی سرطان ولو
دلیل سرطان ولو دقیقا مشخص نیست، اما عوامل خاصی می توانند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.
از جمله:
افزایش سن- خطر ابتلا به سرطان ولو با افزایش سن بیشتر می شود. اکثر موارد در زنان ۶۵ ساله و بالاتر ایجاد میشود، اگرچه گاهی اوقات زنان زیر ۵۰ سال نیز میتوانند تحت تأثیر قرار گیرند.
نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو (VIN)
شرایط و بیماریهای پوستی که میتوانند بر روی ولو تأثیر بگذارد، مانند لیکن اسکلروز
سیگار کشیدن
افزایش سن
خطر ابتلا به سرطان ولو با افزایش سن بیشتر می شود. اکثر موارد در زنان ۶۵ ساله و بالاتر ایجاد میشود، اگرچه گاهی اوقات زنان زیر ۵۰ سال نیز میتوانند تحت تأثیر قرار گیرند.
نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو (VIN)
نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو (VIN) یک بیماری پیش سرطانی است. این بدان معناست که تغییراتی در سلولهای خاصی در ولو وجود دارد که سرطانی نیستند، اما به طور بالقوه میتوانند در آینده به سرطان تبدیل شوند. این یک فرآیند تدریجی است که معمولاً حدود ۱۰ سال یا بیشتر طول میکشد.
در برخی موارد، سلولهای غیر طبیعی ممکن است خود به خود از بین بروند. با این حال، به دلیل خطر ابتلا به سرطان، درمان برای برداشتن سلولهای آسیب دیده اغلب توصیه میشود.
علائم نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو (VIN) مشابه علائم سرطان ولو است و شامل خارش مداوم ولو و لکههای برجسته و تغییر رنگ یافته میشود. در صورت داشتن این علائم به پزشک عمومی مراجعه کنید.
دو نوع نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو وجود دارد:
نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو معمولی یا تمایز نیافته - این معمولاً زنان زیر ۵۰ سال را تحت تاثیر قرار میدهد و تصور میشود ناشی از عفونت HPV باشد.
نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو متمایز ( dVIN ) - این نوع نادرتر است، معمولاً زنان بالای ۶۰ سال را تحت تأثیر قرار میدهد و با بیماریهای پوستی مرتبط با ولو همراه است.
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) نام گروهی از ویروسهایی است که پوست و غشاهای مخاطی مرطوب بدن مانند دهانه رحم، مقعد، دهان و حلق را درگیر میکند. این ویروس در طول رابطه جنسی، از جمله رابطه جنسی مقعدی و دهانی، پخش میشود.
انواع مختلفی از HPV وجود دارد و اکثر افراد در طول زندگی خود به این ویروس مبتلا میشوند. در بیشتر موارد، ویروس بدون ایجاد آسیب از بین میرود و منجر به مشکلات بعدی نمیشود.
با این حال، HPV در حداقل ۴ زن از هر ۱۰ زن مبتلا به سرطان ولو وجود دارد، که نشان میدهد ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) باعث ایجاد تغییراتی در سلولهای دهانه رحم میشود که میتواند منجر به سرطان دهانه رحم شود.
تصور میشود که این ویروس میتواند اثر مشابهی روی سلولهای ولو، که به نام نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو شناخته میشود، داشته باشد.
شرایط و بیماریهای پوستی
بیماریهای پوستی مختلفی میتوانند بر روی ولو تأثیر بگذارند. در تعداد کمی از موارد، این بیماریها با افزایش خطر ابتلا به سرطان ولو همراه هستند.
دو مورد از اصلیترین بیماریهای پوستی مرتبط با سرطان ولو، لیکن اسکلروز و لیکن پلان هستند. هر دو این شرایط باعث خارش، درد و تغییر رنگ ولو میشوند.
برآورد شده است که کمتر از ۵ درصد از زنانی که به یکی از این بیماریها مبتلا میشوند، بعداً به سرطان ولو مبتلا خواهند شد. اینکه درمان این شرایط خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد یا خیر، مشخص نیست.
سیگار کشیدن
سیگار خطر ابتلا به نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو (VIN) و سرطان ولو را افزایش میدهد. این ممکن است به این دلیل باشد که سیگار کشیدن باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شده و بدن را در پاکسازی ویروس HPV از بدن و مقابله با اثرات آن، ناتوانتر میکند.
چگونه خطر ابتلا به سرطان ولو را کاهش دهید؟
همیشه نمیتوانید از سرطان ولو پیشگیری کنید.
اما از آنجایی که بین سرطان ولو و HPV ارتباط وجود دارد، غربالگری دهانه رحم و واکسیناسیون HPV بهترین راه برای محافظت از خود هستند.
غربالگری منظم دهانه رحم به تمام زنان و افراد دارای دهانه رحم بین ۲۵ تا ۶۴ توصیه میشود. غربالگری دهانه رحم میتواند HPV و شرایط پیش سرطانی مانند نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو (VIN) را تشخیص دهد.
در بسیاری از کشورها به همه کودکان ۱۲ تا ۱۳ ساله واکسن HPV پیشنهاد میشود. این به محافظت در برابر تمام سرطانهای ناشی از HPV و همچنین زگیل تناسلی کمک میکند.
کارهایی وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به سرطان ولو انجام دهید:
انجام دهید |
✅ از کاندوم استفاده کنید، که خطر ابتلا به HPV را کاهش میدهد - اما کاندوم تمام پوست اطراف اندام تناسلی شما را نمیپوشاند، بنابراین به طور کامل محافظت نمیشوید ✅ سیگار را ترک کنید٬ زیرا میتواند سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کند و مواد شیمیایی موجود در سیگار همچنین میتواند باعث سرطان ولو شود ✅ برای کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن، یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید. |
مهم است که علائم سرطان ولو توسط پزشک عمومی بررسی شود.