top of page

Electroencephalogram

نوار مغز (الکتروانسفالوگرام)

نوار مغز (الکتروانسفالوگرام) ثبت فعالیت مغز است.

در طی این آزمایش بدون درد، حسگرهای کوچکی به پوست سر متصل می‌شوند تا سیگنال‌های الکتریکی تولید شده توسط مغز را دریافت کنند.

این سیگنال‌ها توسط یک دستگاه ضبط می‌شود و توسط پزشک بررسی می‌شوند.

نوار مغز معمولاً توسط یک متخصص بسیار آموزش دیده به نام نوروفیزیولوژیست بالینی در طی یک بازدید کوتاه از بیمارستان انجام می‌شود.

چه موقع از نوار مغز استفاده می‌شود؟

نوار مغز می‌تواند برای کمک به تشخیص و نظارت بر تعدادی از شرایط و بیماری‌هایی که بر مغز تاثیر می‌گذارند استفاده شود.

ممکن است به شناسایی علت علائم خاص - مانند تشنج یا مشکلات حافظه - کمک کند یا اطلاعات بیشتری در مورد وضعیت یا بیماری که قبلا تشخیص داده شده است به دست آورد.

کاربرد اصلی نوار مغزی تشخیص و بررسی صرع است. صرع وضعیتی است که باعث تشنج‌های مکرر می‌شود. نوار مغزی به پزشک شما کمک می‌کند تا نوع صرع و علت آن را شناسایی کرده تا بتواند بهترین درمان را به شما ارائه دهد. 

در موارد کمتر شایع، نوار مغز ممکن است برای بررسی سایر مشکلات استفاده شود، مانند:

آماده شدن برای نوار مغز

اگر به آماده سازی خاصی نیاز باشد٬ قبل از رفتن برای نوار مغز به شما گفته خواهد شد.

مگر اینکه خلاف آن گفته شود، معمولاً می‌توانید قبل از غذا بخورید و بنوشید و به مصرف داروهای معمولی خود ادامه دهید.

برای اینکه حسگرها راحت‌‌‌‌‌تر به پوست سرتان بچسبند، باید قبل از رسیدن به نوبت از تمیز و خشک بودن موهایتان اطمینان حاصل کنید و از استفاده از محصولاتی مانند ژل و موم مو خودداری کنید.

ممکن است بخواهید یک برس مو یا شانه با خود بیاورید، زیرا ممکن است پس از پایان آزمایش، موهای شما کمی نامرتب باشد. برخی از افراد برای پوشاندن موهای خود تا زمانی که بتوانند بعداً در خانه آن را بشویند، کلاه می‌آورند.

نوار مغز چگونه انجام می‌شود؟

چندین روش مختلف برای ثبت نوار مغز وجود دارد. نوروفیزیولوژیست بالینی این روش را برای شما توضیح می‌دهد و می‌تواند به هر سوالی که دارید پاسخ دهد.

همچنین از شما خواسته می‌شود که رضایت خود را برای انجام قسمت‌های مختلف آزمایش اعلام کنید. این ممکن است شامل رضایت ویدیویی برای برخی موارد باشد.

قبل از شروع آزمایش، پوست سر شما تمیز می‌شود و حدود ۲۰ حسگر کوچک به نام الکترود با استفاده از چسب یا خمیر مخصوص به سر شما متصل می‌شود. اینها توسط سیم‌هایی به یک دستگاه ثبت نوار مغز متصل می‌شوند.

فردی که روی صندلی نشسته و مجموعه‌ای از الکترودها را روی سر او قرار گرفته است در حالی که یک متخصص سلامت ثبت نوار مغز را روی را�یانه چک می کند.
حسگرهایی به نام الکترود به سر متصل می‌شوند (معمولاً با چسب یا خمیر) و به دستگاه ثبت نوار مغز متصل می‌شوند. برای انجام نوار مغز می‌نشینید یا دراز می‌کشید.

ثبت‌های معمول نوار مغز معمولاً ۲۰ تا ۴۰ دقیقه طول می‌کشد، اگرچه یک قرار معمولی حدود ۱ ساعت طول می‌کشد، از جمله مقداری زمان آماده‌سازی در ابتدا و مقداری زمان در پایان.

سایر انواع ثبت نوار مغز ممکن است بیشتر طول بکشد.

انواع نوار مغز

نوار مغز معمولی

ثبت نوار مغز معمولی حدود ۲۰ تا ۴۰ دقیقه طول می‌کشد.

در طول آزمایش از شما خواسته می‌شود که به آرامی استراحت کنید. معمولاً از شما خواسته می‌شود که گاهی اوقات چشم‌های خود را باز یا بسته کنید. در بیشتر موارد از شما خواسته می‌شود که چند دقیقه عمیق نفس بکشید (هیپرونتیلاسیون).

همچنین ممکن است از یک نور چشمک زن برای بررسی تأثیر آن بر فعالیت مغز شما استفاده شود.

نوار مغز خواب یا نوار مغز محروم از خواب

نوار مغز خواب در حالی که شما در خواب هستید انجام می‌شود. اگر نوار مغز معمول اطلاعات کافی را ارائه ندهد یا برای آزمایش اختلالات خواب ممکن است از نوار مغز خواب استفاده شود.

در برخی موارد، ممکن است از شما خواسته شود که شب قبل از آزمایش بیدار بمانید تا اطمینان حاصل شود که می‌توانید در حین انجام آزمایش بخوابید. این نوار مغز محروم از خواب نامیده می‌شود.

نوار مغز سرپایی

نوار مغز سرپایی حالتی است که فعالیت مغز در طول روز و شب در یک دوره زمانی یک یا چند روزه ثبت می‌شود. الکترودها به یک ثبت نوار مغز قابل حمل کوچک وصل می‌شوند که می‌توان آن را به لباس شما وصل کرد.

می‌توانید در حین انجام ضبط به اکثر فعالیت‌های روزانه عادی خود ادامه دهید، اگرچه باید از خیس شدن تجهیزات خودداری کنید.

تل متری ویدیویی

تله متری ویدئویی که نوار مغز ویدئویی نیز نامیده می‌شود، نوع خاصی از نوار مغز است که در آن هنگام ثبت نوار مغز از شما فیلم گرفته می‌شود. این می‌تواند برای ارائه اطلاعات بیشتر در مورد فعالیت مغز شما کمک کند.

این آزمایش معمولاً در طول چند روز در حالی که در یک سوئیت بیمارستانی مخصوص اقامت دارید انجام می‌شود.

سیگنال‌های نوار مغز به صورت بی‌سیم به کامپیوتر منتقل می‌شوند. این ویدئو همچنین توسط کامپیوتر ضبط می‌شود و توسط کارکنان آموزش دیده تحت نظارت منظم قرار می‌گیرد.

نوار مغز تلمتری تهاجمی

این نوار مغزی رایج نیست، اما ممکن است برای بررسی امکان جراحی برای برخی از افراد مبتلا به صرع پیچیده‌تر استفاده شود.

این شامل جراحی برای قرار دادن الکترودها به طور مستقیم بر روی مغز است تا دقیقاً مشخص شود که تشنج از کجا می‌آید.

بعد از نوار مغز چه اتفاقی می‌افتد

هنگامی که آزمایش به پایان رسید، الکترودها برداشته می‌شوند و پوست سر شما تمیز می‌شود. احتمالاً بعد از آن موهای شما هنوز کمی چسبناک و نامرتب خواهد بود، بنابراین ممکن است بخواهید وقتی به خانه رسیدید آنها را بشویید.

معمولاً می‌توانید بلافاصله پس از پایان آزمایش به خانه بروید و به فعالیت‌های عادی خود بازگردید. ممکن است بعد از آزمایش احساس خستگی کنید، به خصوص اگر نوار مغز کمبود خواب داشته‌اید، بنابراین ممکن است بخواهید کسی شما را از بیمارستان به خانه ببرد.

معمولاً نتایج خود را در همان روز دریافت نمی‌کنید. موارد ضبط شده باید ابتدا تجزیه و تحلیل شوند و برای دکتری که آزمایش را درخواست کرده ارسال می‌شود. ایشان می‌تواند نتایج را چند روز یا چند هفته بعد با شما در میان بگذارد.

آیا خطرات یا عوارض جانبی وجود دارد؟

نوار مغز بدون درد، راحت و به طور کلی بسیار ایمن است. در حین انجام آن هیچ برقی به بدن شما وارد نمی‌شود. به غیر از داشتن موهای نامرتب و احتمالاً احساس خستگی، معمولاً هیچ عارضه جانبی را تجربه نخواهید کرد.

با این حال، ممکن است در طول قسمت هایپرونتیلاسیون آزمایش احساس سرگیجه کنید و در لب‌ها و انگشتان خود احساس سوزن سوزن شدن کنید. برخی از افراد در جایی که الکترودها متصل شده‌اند، دچار راش پوستی خفیفی می‌شوند.

اگر صرع دارید، خطر بسیار کمی وجود دارد که در حین انجام آزمایش دچار تشنج شوید، اما شما به دقت تحت نظر خواهید بود و در صورت وقوع این اتفاق، کمک در دسترس خواهد بود.


bottom of page